ŞAMBALİ (ŞAM TATLISI)Malzemeler:1 su bardağı yoğurtyarım çay bardağı süt2,5 su bardağı irmik1 çay bardağı zeytinyağı1 su bardağı toz şeker1 paket kabartma tozu1 su bardağı un1 adet limonun rendelenmiş kabuğu1 tatlı kaşığı vanilya özü
Şerbeti için:2 su bardağı su2 su bardağı toz şeker1 çay kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:1- Önce şerbeti hazırlıyoruz.Toz şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın, Kıvamı olunca ocaktan alıp ılımaya bırakın.
2- Yoğurt, süt ve zeytinyağını bir kapta karıştırın.İrmik ve toz şekeri de ilave edin.Kabartma tozu, ve eleyerek unu ekleyin.Rendelediğiniz limon kabuğunu ve vanilya özünü de ekleyip iyice karıştırın.
3- Orta büyüklükteki bir fırın kabını yağlayın.Hamuru boşaltın ve üzerini spatula ile düzeltin.Üzerine düzenli bir şekilde fıstıklar batırın. (Fırın kabının yarısı boş kalsın, çünkü hamur kabarıyor.)
4- Önceden 180 derece ısıttığınız fırında ,üzeri pembeleşene dek pişirin.
5- Tatlıyı fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin.Ilıyınca ılımış olan şerbeti gezdirin.Şerbetin iyice çekmesi için 3-5 saat bekleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
TAZE FASULYE KIZARTMASITatil sona erdi...Yeni eğitim-öğretim dönemi de başladı.Tüm öğretmen ve öğrencilere sağlıklı, huzurlu, başarılı bir yıl dilerim...Meze ya da atıştırmalık olarak hazırlanabilecek kolay bir tarif vereyim bugün...
Ölçüleri dilerseniz yarı yarıya düşürebilirsiniz.500 gr fasulyeden 5-6 kişiye yetecek kadar kızartma çıkıyor.
Malzemeler:500 gr. taze fasulye1 su bardağı un2 yumurta1 tatlı kaşığı kabartma tozutuz, karabiber (başka baharat da eklenebilir.)1 su bardağı su
Kızartmak için yağ
Hazırlanışı:1- Fasulyeyi kaynar suda 3-5 dakika haşlayıp, süre sonunda önceden hazırladığınız çok soğuk suyun içine kevgir ile alın.(Soğuk su, piştikten sonra da yeşil olmalarını sağlayacak) Soğuyunca fasulyeleri kurulayın.
2- Un,yumurta, kabartma tozu,tuz, karabiber ve suyu bir kasede çırpın.Fasulyeleri bu karışıma bulayıp fazlasını silkeleyip kızgın yağda kızartın.
3- İster yanına sos ile ister sarımsaklı yoğurtla ya da sade olarak afiyetle yiyin...
EVDE TARHANA YAPIMI Evinizde kendiniz hazırladığınız mis gibi kokan sıcacık bir tarhana çorbasını kim sevmez ki? Üstelik toz halinde olduğundan hazırlaması da kolay.Sıcak suya atın ve 5-10 dakika pişirin.Çorbanız hazır...
Bazılarına göre yapımı zor gibi gözükse de aslında hiç de zor değil.Hele de günümüzde blenderlar, robotlar olduğundan eski el oyalayıcılığı da yok...Tarhana hamurunu yoğurunca istediğiniz ekşilik miktarına göre 3 ila 6 gün bekletebilirsiniz.İdeali 3 gün bana kalırsa.Sonra hamuru pamuklu bir beze ve gölge ama rüzgar da alabilen havadar bir yere serdim.Günde 4-5 kez ters çevirip küçülttüm.İyice küçülünce tamamen kurumasını beklemeden önce büyük robota attım.Sonra da süzgeçten geçirerek iyice küçülttüm...En son küçük robota attım (soğan kıymak için kullanılan).Küçük robot yoksa kahve makinesi de kullanılabilir.Ama bu makineler çok çabuk ısındığından mola verilerek yapılması daha iyi olur. İşte tarhana hazır.Son işlem aslında şart değil.Fakat bu şekilde pişirmesi daha kolay oluyor.
Ben tarhanaya mayalanması için ekmek hamuru ya da yaş maya koymuyorum hiç.Doğal ve işlenmemiş olduğundan nohut koymayı tercih ediyorum.Nohut aynı işi görüyor ve daha sağlıklı olduğundan besleyiciliği artıyor.
Aşağıdaki malzemelerden 5 kg tarhana çıktı.
Malzemeler:1 kg domates1 kg kuru soğan2-3 diş sarımsak1 kg kırmızı biber1 kg kese yoğurdu (süzme yoğurt)Yarım kg kadar nohut (pişmemiş hali yarım kg olacak)1 demet nane1 demet maydanoz3 yemek kaşığı tuzTarhana otu (varsa)5 kg un (eleyerek kullandım)
Hazırlanışı:1- Nohudu haşlayın.Kenarda bekletin.
2- Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın.Domates, kırmızı biber,maydanoz ve taze naneyi yıkayıp doğrayın.Üzerine 1 lt kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar pişirin.Haşlanmış nohudu da ilave edip hepsini blenderla ezin.Sonra süzgeçten geçirin.
3- Karışımı çok derin bir kaba aktarın.Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın.Elenmiş unu da yavaş yavaş ekleyerek katı bir hamur yapın.Cam ya da çelik bir kaba koyup üzerini kapatın.(Ben 3 tane derin çelik tencereye aktardım hamuru)
3-4 gün hamuru bu şekilde bekletin.Günde 2-3 kez yoğurmayı ya da kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin yoksa küf tutabilir) Bu bekletmeyi ekşitmek için yapıyoruz, ne kadar uzun bekletirseniz o kadar ekşi olacaktır. Damak tadınıza göre 2 ila 6 gün bekletebilirsiniz.Hamur sulanırsa un ekleyebilirsiniz.
4- Süre sonunda pamuklu temiz bir bez örttüğünüz tepsilere kaşıkla küçük parçalar halinde serin.
Altı küflenmesin diye mutlaka günde bir kaç kez ters çevirin.Hafif rüzgar alan gölge bir yere serin.
Bizde güneşe tarhana serilmez rengi açılır diye.4-5 gün boyunca sürekli ufalayın.Eğer ufalamazsanız tarhana sertleşir ve küçültmek çok zor olur.
5- Kurumaya başladığında tarhanayı önce robottan geçirin.Sonra süzgeçten.Ben toz halinde kullanmayı sevdiğimden en son olarak küçük rondodan da geçirdim.(Kahve makinesi de olur.)Afiyetler olsun...
KURU İNCİR TATLISI
Malzemeler:1 kg kuru incir150 gr ceviz içi1,5 bardak su2 su bardağı toz şeker1 tane kabuk tarçın
Hazırlanışı:1- Kuru incirlerinizi tamamen birbirinden ayırmadan ortadan ikiye bölün.
2- Ilık suyun (süt de olur) içinde 15 dakika kadar bekletin.Sudan çıkarın ve içlerine ceviz parçalarını yerleştirin, ağızlarını kapatın.
3- Yayvan bir tencereye incirleri dizin.2 su bardağı şekeri üzerine dökün.Kabuk tarçını da tencereye atın.1,5 su bardağı su ekleyin ve kaynamaya bırakın.
4- 20-25 dakika sonra kıvam alınca ocaktan alın.Soğuyunca kaymakla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun