29 Nisan 2014 Salı

PROFİTEROL






PROFİTEROL

        Bugünkü tarifim resimde de görüldüğü üzere profiterol..Profiterol de baya bereketli bir tatlı.Kalabalık misafirler için ideal...Yapılışı biraz oyalayıcı gibi olsa da görünüşü ve lezzeti için değer.

malzemeler:
1,5 su bardağı su
100 gr tereyağı
1 su bardağı un
4 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı şeker

İç kreması:
2-5 su bardağı  süt (500 ml)
1,5  çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Çikolatalı sos:
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tereyağı
Çay kaşığının 1/3 ü tuz
60 gr bitter çikolata



HAZIRLANIŞI:

1-  Bir tencereye suyu koyup kaynatın.Su kaynayınca tereyağını içine atın,eritin.

2- Tereyağı eriyince un,tuz ve şekeri ekleyin hızlıca çırpma teli ile karıştırın.

3-  Sulu hamur kıvamına gelen karışım göz göz olunca altını kapatın ve ılımaı için 10-15 dakika bekletin.

4- Karışım ılıyınca yumurtaları teker teker ekleyip, el blenderı ile çırpın.(Yumurtaları teker teker ekleyip iyice karıştığına emin olmalısınız.)

5- Karışımı buzdolabına kaldırıp 1 saat kadar soğutun.

6- Fırınınızı yaklaşık 180 dereceye getirip ısıtın.Tepsiye yağlı kağıdı serin.

7- Karışımdan 1 çay kaşığı alıp ikinci çay kaşığı ile itmek sureti ile tepsiye aralıklı dizin. (Pişerken kabarıyorlar diye 2 cm kadar aralıklı olmalı)Kaşık yerine krema torbası ile de sıkabilirsiniz.Hamur akışkan ama tepsiye dizdiğinizde yayılmayan bir hamur olmalı.

8- Önceden ısıtılmış fırına koyun.

9- 20 dakika bu ısıda daha sonra ısıyı 150 ye düşürerek 20 dakika da bu şekilde pişirin.Hafif pembeleşince fırını kapatın ama topları fırının kapağını açmadan 10-15 dakika da bu şekilde bekletin.

10- Fırından çıkarıp soğuması için bir kenara alın ve iç kremasını hazırlayın.

11- Krema torbasına uç takıp, ,iç kremayı topların içine sıkın.(Krema torbası kullanmayacaksanız topları ortadan ikiye bölerek arasına da krema sürebilirsiniz.)

12- Çikolata sosunu hazırlayıp,ılıyınca üzerine gezdirin.

İç kremanın hazırlanışı:
Vanilya dışındaki tüm malzemeleri tencereye koyup sürekli karıştırarak pişirin.Göz göz olunca ocaktan alıp vanilya ekleyip karıştırın.Soğuması için kenarda bekletin.

Çikolatalı sosun hazırlanışı:
Tereyağı dışındaki malzemeleri ocağa alın ve çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin.Kıvam alınca tereyağını da ekleyin.Karıştırmaya devam edin, ocağı kapatın.
Çikolatalı sosun kabuk bağlamaması için ılıyıncaya kadar ara ara karıştırmaya devam edin.
Soğuyunca profiterol topların üzerine kaşıkla gezdirin.

Not:Topları küçük küçük yapmayı unutmayın, ilk denememde kabarmayacaklar zannedip 1 tatlı kaşığı koyup pişirmiştim ve kocaman olmuşlardı.

Afiyet olsun.

Butik kurabiye sipariş için:
bernisbayram@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder