30 Nisan 2020 Perşembe

BUTİK PASTA




Çok sevgili ve dünya tatlısı Ece Öğretmenimiz için hazırladığımız pasta.Mutlu yıllar

İÇ PİLAV





İç pilav

   Pilav normalde de çok güzeldir ancak bu şekilde iç pilav olunca tek başına bir öğün olabilir. Yanına biraz yoğurtla bir öğün olarak yenebilir. Aslında hamur ile aranız iyiyse perde pilav yapılabilir. Ama tavukla güzel oluyor. Ben tavuk yemediğim için onu deneyemedim.  

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı badem içi
2 yemek kaşığı soyulmuş antep fıstığı
1 kase soyulmuş kestane
1/2 demet dereotu
3 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı karışımı (herhangi biri de olur.)
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
biraz tuz

Hazırlanışı:
1- Pirinci yıkayıp 30 dakika sıcak suda bekletelim.

2- Pilav tenceresine tereyağı,zeytinyağı, çam fıstıkları ve bademleri koyarak kavuralım.

3- Fıstıklar renk değiştirince pirinç, antep fıstığı,kestane, kuşüzümü ve baharatları ekleyelim. Birlikte 5 dakika kavuralım ve suyu ekleyip kapağını kapatalım.

4- Kısık ateşte pilav yapar gibi kavuralım.Pişince dereotunu ilave edebilirisniz.

5-15-20 dakika dinlendirilip servis edebilirsiniz.
 Deneyeceklere afiyet olsun



13 Nisan 2020 Pazartesi

NEFİS SİMİT TARİFİ

             
                 

      Biz İzmir'liler gevrek deriz aslında ama o gevrek biraz daha farklı oluyor diye simit diye başlık açtım.Gevreğin mayası ve pişiriliş şekli farklıdır.Bu simitin dışı çıtır içi yumuşacık, sütlü simit diye satılanlarla aynı.Normalde pazar kahvaltımız hep gevrek ile olsa da malum şartlardan dolayı dışarı çıkamadığımız için simit yapmayı tercih ettim.Hepimiz çok beğendik.İşte tarifi:





Bu tariften 9-10 tane simit çıkıyor.
Fırını ısıtmaya başladığınızda ısıya dayanıklı kaba su koymayı unutmayın.
Malzemeler:
1 çay bardağı ılık süt (125 ml)
1 su bardağı ılık su (250 ml)
Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya sıvıyağ)
1 yemek kaşığı tozşeker
1 paket kurumaya
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 su bardağı un (250ml)

Dışına:
1 su bardağı su
Yarım çay bardağı pekmez
1,5 su bardağı kadar kavrulmuş susam

Hazırlanışı:
1- Yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker ve maya, tuz ve sıvı yağı alıyoruz.Birkaç dakika bekletip üzerine eleyerek unu ekliyoruz.Önce 4 su bardağını ekleyip yoğurmanızı sonra kalan unu yavaş yavaş ve gerekirse eklemenizi öneririm.Her un farklı çünkü.Yumuşak bir hamur olmalı.Gerekirse sıvı yağ ile elinizi yağlayıp  hamuru ttoparlayın.Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.

2- Tezgaha alıp 18 ya da 20 beze yapın.Bezelerin her birini rulo şeklinde uzatın ve ikisini birbirine örgü biçiminde sararak simit şeklini verin ve uçlarını birleştirin.

3- Suyu pekmezle karıştırıp kaseye alın.Susamı da tabağa alın.Hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya sonra da susama batırıp yağlı kağıt serili tepsiye alalım.10 dakika kadar da böyle bekletin.

4- Öncden ısıttığınız 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
Yapanlara afiyet olsun...



BUTİK PASTA TALİN


Nice mutlu yaşlara Talin...



10 Nisan 2020 Cuma

CEVİZLİ PEYNİRLİ ERİŞTE





CEVİZLİ ERİŞTE

Malzemeler: 
500 gr. erişte (miktarı kişi sayınıza göre ayarlayabilirniz.)
1 kase kıyılmış ceviz içi
1 kase tulum peyniri, çökelek ya da lor peyniri
Tereyağı ve zeytinyağı
Tuz

Hazırlanışı:
1- Yayvan bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyup, ısınınca erişteler içine atalım. Orta ateşte pilav yapar gibi kavuralım.Bazılarının rengi dönünceye kadar karıştırarak pişirelim.Sonra üzerine sıcak su ilave edelim. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su olması yeterli olur.10 dakika kadar pişmesi yeterli.

2- Ayrı bir tavaya biraz tereyağı ve tercihen zeytinyağını alıp, cevizle birlikte azıcık kavuralım.

3- Pişen erişteleri cevizli tavaya alıp, peyniri de ekleyip harmanlayalım ve servis yapalım.

Afiyet olsun

9 Nisan 2020 Perşembe

RAMAZAN PİDESİ


             




    RAMAZAN PİDESİ
    Ramazanın da yaklaştığı ancak evimizden çıkamadığımız bu günlerde pide yapımı güzel olur diye düşündüm.Dha önce de pide denemem oldu ancak bu şimdiye kadar ki en iyisi olduğundan bu tarifi paylaşmak istedim.

    Öncelikle hamurun yumuşak olması önemli.Yani elinize yapışsa da un ekleme yerine elinize sıvıyağ sürerek hamuru toparlamaya çalışın.İkincisi de mayalı ürünleri pişirirken ısıya dayanıklı bir su kabını fırına koymanız ve öncedn fırını ısıtmanız gerekli.Hamurun mayalanma süresini ve şekil verdikten sonra da tepsi mayasını da ihmal etmezseniz bu iş tamam.
   Bu tariften 3 adet normal boy pide çıkıyor.




Malzemeler:
600 ml ılık su
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1/2 paket yaş maya (ya da 1 yemek kaşığı kuru maya)
1 kg.un
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzerine:
2 yumurta
1 tatlı kaşığı süt
Susam ve çörekotu

Hazırlanışı:
1- Ilık suyu yoğurma kabına alın.İçine şeker ve mayayı ekleyin.Yaş maya daha güzel kabartıyor ancak yoksa 1 yemek kaşığı kuru maya da kullanılabilir)

2- Zeytinyağı dışındaki tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.Mayalı suyu da ekleyip yoğurun.Gayet yumuşak bir hamur yoğurun.Hamur ne kadar yumuşak olursa o kadar iyi.En son elimize zeytinyağı sürerek hamuru toparlıyoruz.Bu aşamada ele yapışsa da un koyup sertleştirmeyelim.

3- Hamurun üzerini örtüp  1 saat mayalanması için ılık bir yere kaldırın.Zaman dolunca hamuru 3 parçaya bölün.Yağlı kağıt serili tepside pide şeklini verin.Üzerini kapatıp 15-20 dakika tepsi mayası için bekletin.

4- Yumurta ve sütü iyice çırpıp üzerine sürün.Çörekotu ve susamı da serpin.Üzerine bıçakla şekiller verin.

5- Fırının içine ısıya dayanıklı br kaba su koymanız buhar olumasını sağlar...Önceden ısıttığınız fırında 250 derecede  pişirin.

6- Fırından çıkınca üzerine nemli bir bez örtün.Bu kadar....
     Afiyet olsun

8 Nisan 2020 Çarşamba

PATATESLİ SULU KÖFTE





                 

PATATESLİ SULU KÖFTE

Çocukken çok sevdiğim bir yemek.Yapımı oyalayıcı gibi gözükse de aslında kolay.

                         

Malzemeler:
Köftesi için:
200 gr kıyma
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı kısırlık (köftelik) bulgur
2-3 diş ezilmiş sarımsak
Tuz,karabiber,pulbiber

2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 -3 yemek kaşığı un
2 orta boy patates

Hazırlanışı:
1- Derin bir kaseye kıymayı, ezilmiş sarımsağı,bulguru ,tuz ve baharatı ekleyip yoğurun.Ne kadar iyi yoğurursanız dağılma ihtimali o kadar düşecektir.Yayvan bir tabağa biraz un serpin.Elinizle yuvarladığınız küçük köfteleri bu unlu tabağa koyup arada sallayarak birbirine yapışmasını önleyelim.

2- Tencereye zeytin yağını döküp yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip rengi dönene kadar pişirin.Salçayı ekleyin.Yemeklik doğradığınız patatesleri de ekleyip üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ediyoruz.

3- Yemek piştikten sonra köfteleri teker teker ilave edin.Ocağın altını kısıp 10-15 dakika daha pişirin. Tuzunu baharatını kontrol edip ocaktan alıp ılıyınca servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

DENİZ TEMALI BUTİK PASTA




BİSKÜVİLİ HAVUÇ TOPLARI


                

                                 

Malzemeler:
5-6 adet büyük boy havuç
1 su vardağı tozşeker
1 paket sade petibör bisküvi
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz

Hazırlanışı:
1- Havuçları yıkayıp,kabuğunu soyup rendenin iri tarafı ile rendeleyin.Yarım çay bardağı kadar su ilavesi ile tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika kadar pişirin.

2- Şekeri de ilave edin.Yumuşayana kadar pişirin.(5-10 dakikada pşiyor.)

3- Bir paket bisküviyi elimizle ufalayıp havuçlu karışıma ekleyelim.(isteyen robotta da çekebilir ama havucun sıcaklığı ile zaten bisküvide yumuşuyor,elle kırılınca da oluyor yani.) Kapağını kapatıp soğuyana dek bekeleyelim, soğuyunca da elimizle yoğuralım.Cevizi de ekleyelim.

4- Ceviz büyüklüğünde pürüzsüz toplar hazırlayıp bolca hindistan cevizine bulayıp servis tabağına dizelim.Buzdolabında birkaç saat dinlndirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.



10 Şubat 2020 Pazartesi

EVDE ERİŞTE HAMURU





    ERİŞTE

    Daha öncede erişte hazırlamıştım.Ancak onda hamuru annem yoğurmuş ve odun ocağında ters yüz edip bana vermiş ve ben kesmiştim.Yani işin kolay kısmı bendeydi.Bu sefer herşeyi ile kendim yapmak istedim ve başardım.Holeyy...Aslında sabır gerektiren ve uğraşı isteyen bir iş.Fakat içine ne konduğunu bildiğim temizliğinden ve malzemesinden emin olduğum erişteyi yemek ve aileme yedirmek kadar güzel bir şey var mı?:)

   Normalde erişeyi severim , babaannnem erişeyi bol yağlı ve Denizli'ye özgü kurutulmuş çökelek peynirinden ekleyerek servis eder..Enfes olur...Bundan birkaç hafta önce Bolu'daydım.Bolu'nun eriştesi meşhurmuş.İçine ceviz ve keş denilen kurutulmuş yoğurt ve tereyağı ile servis ediyorlarmış.Denedim ve bunu da çoook beğendim.Zaten 4 günlük Eskişehir-Bolu seyehatimizden 3 kilo almış olarak eve dönmem ne kadar lezzetli yemekler yaptıklarını göserir.(Neredeyse herşey hamurişi bu arada).Keş peynirini internnetn sipariş ettim.Ama evde erişte kalmayınca onu da kendimiz hallettik.Pazar günü aktivitemiz olarak dördümüz de mutfağa girdik.Ben ve oğlum yoğurduk.Kızım ve babası da kesip şekillendirdiler.Çabucak bitti hem de eğlendik...

    Bir de dönüşte Mudurnu'ya uğradık.Mudurnu'nun ceviili ekmeği o an aç olan ve vejeteryan olduğundan dışarda yemek yiyemeyen bana  mühiş geldi.Dışarda kar, elimde sıcacık cevizli ekmek.Bu ekmeği de yapmayı deneyeceğim önümüzdeki günlerde fırıncı amca...

    Ayrıca aynı hamurdan ravyoli de pişirdim.İleriki günlerde vereceğim.



Her bir kilo una 6 yumurta eklenmesi gerekiyor.S yerine sütle yoğrulursa daha iyi bir hamr elde edileceğini okuduğumdan öyle denedim fakat annem su ile yoğurur.Zaten çok az sıvı koymak gerekiyor.Çok sert bir hamur olmalı.Tavisyem önce yumura ve unu koyup kontollü olarak sıvı eklemek.Yaklaşık 1 su bardağı kadar süt akledim.

 

Malzemeler:
5 kg un
30 adet yumurta
Biraz süt
Tuz 

Hazırlanışı:
1- Yoğurma kabına yumurtaları kıralım.
2- Eleyerek ve azar azar unu ekleyelim.Unu yavaş yavaş ekleyip yoğuralım sonra tekrar ekleyelim.Sert bir hamur olacağından bir anda hepsini toparlamak kolay olmuyor.
3- Tuzu ve yine yavaş yavaş sütü ekleyin.Hamur çok sert hatta yoğurması zor bir hamur olmalı.En azından ben zorlandım.Şu aşamada bir kitchenaidim olsaydı keşke.Üzerini örtüp hamuru yarım saat kadar dinlendirelim.
4- Hamuru bezelere ayırıp , her bezeyide oklava ya da merdane ile çok kalın olmayacaka şekilde (ama çok da ince olmasın)  yufka hamurundan biraz kalın olacak şekilde açalım.Ben bu aşamada bezeleri küçük küçük açtım.Çünkü kesmek için açıttğımız hamurların kuruması için biraz bekletmemiz gerekecekti.Hava kış olduğndan ve bulunduğum yer nemli olduğundan çok bekelemem gerekeceki.Bu yüzden fırın tepsisine 3-4 adet sığacak büyüklükte açıp fırını 90-100 dreceye ayarladım ve 5 er dakikaya ayarlayıp fırına atıp çıkardım.Biraz daha zahmetli olsa da çıkardıktan sonra kesmek çok daha kolay oldu...

5- Hafif sertleşen hamurumuzu  daha pratik olduğundan üstüste koyup ince uzun erişte şeklinde keselim.Kuruması için pamuklu bez serdiğimiz tepsiye koyup iyice kuruyana kadar bekletelim ve temiz bir kavanoza doldurup afiyetle yiyelim...