4 Kasım 2014 Salı

YAYLA ÇORBASI




   Kış geldi çattı.Doğuda kar yağmaya başlamış.İzmir'e 8-10 senede bir falan kar yağar.O da çok az.Benim için bu bile şahane.Bu sene kar yağan bir yere bir kaç günlüğüne gitmeyi planlıyoruz.Çocuklar oynasın diye...
  Aslında şöyle sıcacık bir odada ben kitabımı okuyup kahvemi yudumlarken dışarıda da kar yağsa ne güzel olurdu.Hayal tabii sadece..Bu arada Allah soğukta dışarıda çalışanlara ve ihtiyaç sahiplerine yardım etsin.Yardımseverler ile yardıma muhtaç olanları karşılaştırsın.(Amin)

   İşte bu soğuk havada bir kase çorba da fena olmaz hani...

  Bu çorbayı ilk defa yapacaklar için 2 önemli püf noktası var:
   Birincisi yoğurt, yumurta ve unu ayrı bir kasede karıştırdıktan sonra direkt pirinçlerin üzerine dökmeyin.Yoksa çorba kesilir.Bunun yerine yoğurtlu karışıma tencerede kaynayan pirincin suyundan bir kepçe kadar alıp karıştırmaya devam edin.Homojen bir karışım olunca tenceredeki pirince boşaltın ve bir kaç dakika sürekli karıştırarak pişirin ve ocağı söndürün.

   Bir de çorba tamamen piştikten sonra tuzunu ilave edin.

   Çorba pirinçler şiştiğinden dolayı bekledikçe koyulaşacaktır.Servis yapmadan önce biraz su ile kıvamı açabilirsiniz




Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç (pişirmek için 2 su bardağı su)
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1/2 limon suyu
5-6 bardak su (ya da et suyu)
1 yemek kaşığı un (ben koymuyorum)
Tuz, nane

Sos hazırlayacaksanız:
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
1 yemek kaşığı tereyağı
bolca nane

Hazırlanışı:
1- Pirinci yıkayıp süzün ve 2 su bardağı su ile kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.

2- Bir kasede yoğurt, yumurta, limon suyu ve kullanacaksanız unu çırpıcı ile malzemeler birbirine karışana kadar çırpın.

3- Pirinçlerin suyundan 1 kepçe alıp bu kasedeki yoğurtlu karışıma ekleyin.(Eğer yoğurtlu karışımı direkt çorbaya eklerseniz çorba kesilir.Beyaz topaklar oluşur.) Sonra karışımı tenceredeki pirinçlerin üzerine boşaltın ve karıştırın.

4- Kısık ateşte 4-5 dakika karıştırarak pişirin ve ocağı kapatın.Tuzunu şimdi ekleyin.

5- Sos yapmak isterseniz bir tavada tereyağını az zeytinyağı ile karıştırıp kısık ateşte hafifçe eritin.Naneyi de ekleyip çevirin.Çorbanızın üzerine dökün.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder