Limonlu tart
Tart pişirmesini seviyorum.Hem yapması pratik hem de lezzetli bir tatlı.Tart hamurunu pişir ve istediğin dolgu malzemesini ortasına dök.Daha önce yeşil erikli ve şeftalili tart pişirmiştim.Bu da limon soslu olanı.Limonun ekşimsi/tatlımsı tadı bence çok yakıştı tarta...
Misafirlerinize yapacaksanız 1 gece önceden sosu döküp dolaba kaldırabilirsiniz.Hemen alttaki resim tartın sosunu döktükten 2 gün sonra çekildi.Yani 2 günden sonra krema çatlamaya başlıyor.Şöyle de yapılabilir.Hamuru pişirin.Kuru bir yerde pamuklu beze sarılı bekletin, yemeden 1 gün önce krema döküp servis yapın.İşte böyle...
Tartı pişirirken ortası kabarmasın diye ağırlık koymamız gerekiyor.Evdeki kuru bakliyattan ne varsa kullanabilirsiniz.Nohut ya da kuru fasulye olabilir.Tabii hamurla bakliyatın temas edip birbirine yapışmaması için arasına yağlı kağıt koymamız gerekiyor.Kimisi aliminyum folyo koyuyor ancak ben asla fırına aliminyum folyo kullanmıyorum.Hatta ocakta közleme yaparken de sağlığınız için mümkünse kullanmasanız daha iyi.
Aliminyum folyo kullanırken dikkat etmemiz gereken şeyler var.Soğuk gıda ile kullanıldığında zararı henüz ispat edilmemiş olsa da pişirilirken kullanıldığında yani yüksek sıcaklıkta içindeki aliminyum elementi açığa çıkıyor ve alzheimer, zeka geriliği, kemik erimesi kanser gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. Folyoyu sıcak, asitli,limon sıkılmış et, yoğurt vs ile temas ettirmekten kaçınmalıyız.Çizik aliminyum kaplarda yemek pişirmek de ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.İşin kötüsü bu hastalıklar hemen ortaya çıkmıyor...
Henüz tamamen kanıtlanmış birşey olmasa da birkaç yerde benzer yazılar okudum.Doktor olan bir yakınım da teyit etti.Konu hakkında bilimsel makaleler okuyabilirsiniz...
Malzemeler:
Tart hamuru için:
1,5 su bardağı un
1/4 çay kaşığı tuz
125 gr tereyağı
1 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı soğuk su
Limon soslu krema için:
1 su bardağı süt
2 su bardağı su
3 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 limon rendesi
2 limonun suyu
Yarım çay kaşığı zerdeçal (tadı değiştirmiyor sadece sarı rengi versin diye)
2 yemek kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
1- Robotta un, şeker, tuz ve küp kesilmiş soğuk tereyağını ve suyu karıştırın.Yumurtayı da ilave edip malzemeler kaybolana dek karıştırın ve hamuru stretch filme sarıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.
2- Hamuru dolaptan çıkarın.Açılmayacak kadar sert ise birkaç dakika (çok değil) bekletin.Bu esnada 25 cm tart kalıbınızı tereyağı ile yağlayın.(Ben 4 adet 12 cm küçük kalıp kullandım) Hamurun çok yumuşamasını beklemeyin.Hamurunuz sert olmalı, eğer siz açıp fırın kalıbına hamuru yayarken hamur yumuşarsa dolapta biraz bekletip sertleşince kullanmalısınız.
3- Hamuru 25 cm kalıbınıza ya da 12 cm 4 adet kalıba düzgünce yerleştirdikten sonra çatalla çok sayıda delikle açın.Bunu yapmamızın sebebi orta kısmın pişerken kabarmayıp düz kalması.Hamurun üzerine orta kısma gelecek şekilde kestiğiniz yağlı kağıtları serin.(Bu iş için aliminyum folyo da kullananlar var ancak aliminyum folyo ile yiyeceği asla fırına vermeyi tercih etmiyorum.)Yağlı kağıdın üzerine 1 avuç kadar nohut ya da fasulye serpin.(Nohutlar yanmıyor, hatta atmayın sonraki tart yapımında kullanabilirsiniz.) Yaklaşık 20 dakika nohutlarla birlikte 180 derecede pişirin.
4- 20 dakika sonra dikkatlice yağlı kağıt ile birlikte nohutları kaldırın ve 5-10 dakika kadar da ortası pişsin diye nohutsuz pişirin.Pişince soğuması için fırından çıkarın.Merak etmeyin fırının kapağını açmanız pişmeyi olumsuz etkilemiyor.
5- Tencerede tereyağı dışındaki tüm muhallebi malzemelerini karıştırın.Ocağı açmadan önce tüm malzemelerin birbirine karıştığından emin olun.Tel çırpıcı ile iyice çırpınca ocağı açıp karıştırarak pişirin.Koyulaşınca altını kapatın ve tereyağını ekleyip tekrar karıştırın.Soğumaya bırakın.Arada kabuk tutmaması için karıştırmayı unutmayın:)
6- Soğuyan tartınızın üzerine biraz limonlu sostan koyup düzeltin.Buzdolabında sos donana kadar bekletip servis yapabilirsiniz...
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder