Mayalı poğaça hem kolay, hem bereketli, hem doyurucu ve hem de lezzetlidir.Ama bazen hep aynı şekilde olmasın, değişik şekillerde isteriz.(ya da ben öyle isterim.) İşte bu şekilde tek beze açılıp kesilerek hazırlandığından pratik; aynı zamanda görüntü bakımından da tatmin edici.
Yumurta sarısını üzerindeki bombeli kısma sürerseniz daha hoş gözükecektir.
Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (sarısı üzerine sürülmek için ayrılacak.)
1 paket instant maya ya da 21 gr yaş maya
5-6 su bardağı un (ben yarısını tam buğday unu yarısını beyaz un kullandım.)
İç harcı için:
Yıkanıp doğranmış pazı, ıspanak ya da maydanoz (veya patates de olabilir)
Beyaz peynir veya çökelek
Üzerine:
Hamurdan kalan yumurta sarısını 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile inceltip sürülecek.
Hazırlanışı:
1- Ilık sütü şekeri ve mayayı yoğurma kabına alıp karıştırın.Tuz, yumurta beyazı ve eleyerek unu ekleyin.Hamuru yoğurup un isteyip istememe durumuna göre yavaş yavaş eklemenizi öneririm.Her un markası suyu farklı oranda çekiyor.
2- Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edince üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanması için kenarda bekletin.Bu esnada iç harcı hazırlayabilirsiniz...
3- Hamur 2 katı olmuşsa tamam demektir.Hamuru 4 eşit parçaya bölüp beze yapın.İlk bezeyi daire şeklinde açın.Açtığınız hamuru 8 eşit parçaya kesip resimdeki gibi 3 kesik atın.(Eğer çok büyük açabiliyorsanız 12 parçaya da ayırabilirsiniz.)
4- Geniş tarafına iç harcı koyup rulo yapar gibi sarın.Kalan hamurları da aynı şekilde açın.
5- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayıp yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını şeritli kısma sürün.
15-20 dakika bu şekilde bekletin.
6- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder