21 Haziran 2015 Pazar

MAYALI YUMUŞACIK POĞAÇA




Mayalı puf puf yumuşacık poğaçalar...Mayalı hamurlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey sütün ılık olması ve hamurun mayalanmasına ve tepsi mayalanmasına gereken zaman ayrılması...Gerisi çok kolay.

Hayırlı ramazanlar
SEVGİLER




Malzemeler:
2 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı zeytinyağı 
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
1 paket instant maya ya da 21 gr yaş maya
6-7 su bardağı un

Üzerine:

Hamurdan ayırdığınız yumurta sarısı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı çırpılıp sürülecek.
Dilerseniz susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.



Hazırlanışı:
1- Un dışındaki tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.Parmak uçlarınızla malzemeleri birbirine yedirin ve eleyerek unu azar azar ilave edin.

2- Henüz ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakıp 10 dakika kadar yumuşak ama toparlanmış bir hamur yoğurun.Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.Sürenin sonunda hamur 2 katı olmuşsa hazırdır.

3- Hamurdan mandalina büyüklüğünde toplar alıp elinizle yuvarlayın.Yağlı kağıt serili veya yağlanmış tepsiye sıralayın.Üzerine çok bastırmadan yumurtanın sarısı ve zeytinyağı karışımını sürün.Dilerseniz susam serpin.Bu şekilde yarım saat daha -tepsi mayası gelsin diye- bekletin.

4- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder