Mayalı puf puf yumuşacık poğaçalar...Mayalı hamurlarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey sütün ılık olması ve hamurun mayalanmasına ve tepsi mayalanmasına gereken zaman ayrılması...Gerisi çok kolay.
Hayırlı ramazanlar
SEVGİLER
Malzemeler:
2 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
1 paket instant maya ya da 21 gr yaş maya
6-7 su bardağı un
Üzerine:
Hamurdan ayırdığınız yumurta sarısı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağı çırpılıp sürülecek.
Dilerseniz susam ya da çörek otu serpebilirsiniz.
Hazırlanışı:
1- Un dışındaki tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.Parmak uçlarınızla malzemeleri birbirine yedirin ve eleyerek unu azar azar ilave edin.
2- Henüz ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakıp 10 dakika kadar yumuşak ama toparlanmış bir hamur yoğurun.Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.Sürenin sonunda hamur 2 katı olmuşsa hazırdır.
3- Hamurdan mandalina büyüklüğünde toplar alıp elinizle yuvarlayın.Yağlı kağıt serili veya yağlanmış tepsiye sıralayın.Üzerine çok bastırmadan yumurtanın sarısı ve zeytinyağı karışımını sürün.Dilerseniz susam serpin.Bu şekilde yarım saat daha -tepsi mayası gelsin diye- bekletin.
4- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.
Afiyet olsun...
1- Un dışındaki tüm malzemeleri yoğurma kabına alın.Parmak uçlarınızla malzemeleri birbirine yedirin ve eleyerek unu azar azar ilave edin.
2- Henüz ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakıp 10 dakika kadar yumuşak ama toparlanmış bir hamur yoğurun.Hamurun üzerini kapatıp ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.Sürenin sonunda hamur 2 katı olmuşsa hazırdır.
3- Hamurdan mandalina büyüklüğünde toplar alıp elinizle yuvarlayın.Yağlı kağıt serili veya yağlanmış tepsiye sıralayın.Üzerine çok bastırmadan yumurtanın sarısı ve zeytinyağı karışımını sürün.Dilerseniz susam serpin.Bu şekilde yarım saat daha -tepsi mayası gelsin diye- bekletin.
4- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzeri pembeleşene dek pişirin.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder