29 Haziran 2015 Pazartesi

SOĞAN DOLMASI (ETLİ VE NAR EKŞİLİ)





   SOĞAN DOLMASI   Doğal antibiyotik soğan:)Pek çok arkadaşım hafif bir soğuk algınlığı ya da nezle olduklarında ilk olarak soğan suyuna sarılırlar.Pek çok kez hastalığı rahatlattığına da şahit olmuşumdur.(soğan suyu, limon ve bal karışımıydı sanırım.Tabii rahatsızlandığınızda önce doktorunuza danışmayı unutmayın.) Tadı da limonataya benziyor.Hatta soğan kürleri bile vardır.

   Tek başına böylesine acı iken pişirilince nasıl tatlı bir yiyeceğe dönüşüyor, inanılmaz.

   Demek ki çoook kıymetli ve şifalı bir nimet soğan.İşte ben de sık sık pişirdiğim soğan dolması ile karşınızdayım bugün.Yapımı hiç zor değil.Oldukça lezzetli, şifalı, sunumu da güzel bir yemek.

Denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
200 gr.kıyma (minicik doğranmış kuzu eti de olur.)
2 yemek kaşığı salça (varsa biber ve domates karışık)
1 çay kaşığı karabiber, kimyon, sumak, nane
İnce kıyılmış bir küçük kase maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz, 
Zeytinyağı
Yarım su bardağı kadar su

Ayrıca:
7 adet iri boy soğan. (her soğandan genelde 4-5 adet dolma çıkıyor.)

Üzerine sos için:
1 yemek kaşığı domates salçası
2 -3 yemek kaşığı zeytinyağ (ya da sıvı yağ) ve biraz tereyağı
Su 


Hazırlanışı:
1- Soğanı ve sarımsağı küçük doğrayın.Zeytin yağını, kıymayı ve ince doğradığınız maydanozu ilave edin.Salçayı,baharatları, pirinç ve bulguru yıkayıp ekleyin ve karıştırın.Dilerseniz biraz su ekleyebilirsiniz.(İçinin yumuşak kalması için.)

2- Bir  tencerede su kaynatın.Soğanları soyun.Bıçakla dikine yarıya kadar dikkatle kesin.Kaynayan suya atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.Kaynar sudan çıkarıp soğuk sudan geçirin ve soğanın katlarını dikkatlice ayırın.

3- Her soğan katına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden koyup sarın.Katlı kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin.

4- Tüm soğanlar tencereye girince, sos malzemelerini bir kapta karıştırıp soğanların üzerine dökün. Suyu soğanların üzerini en fazla 1 parmak kadar aşsın, fazla değil.Eğer suyunu çekip hala diri kaldığını düşünürseniz biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz...Dolmaların üzerine uygun bir kapak ya da tabak kapatıp yaklaşık 1 saat kadar kısık ateşte pişirin.

Afiyet olsun:)

2 yorum:

  1. Mehtap hanım tariflerinize bayılıyorum her gün takip ediyorum yarına ne pisirsem derdim yok sayenizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tekrar bloğumda görmek ne güzel.Eminim maharetli ellerinizle döktürüyorsunuzdur yine:)

      Sil