15 Aralık 2014 Pazartesi

PORTAKAL KABUĞU ŞEKERLEMESİ




   Portakal severler ekran başına:)

   Merhabalar herkese;
   Meyve parçacıklı keki çok severim.Eskiden hazır olan şekerlemelerden alırdım.Ama artık biliyorum ki kendim de yapabilirim.Hem temiz hem sağlıklı hem de katkısız.Biraz araştırdım.Çok değişik şekilde yapanlar var bu işi.4-5  defa kaynatıp suyunu dökenler var.Ama o zaman hem besin değeri kaybolur hem de ne lüzum var o kadar uğraşmaya?! diye düşündüm.Deneme yanılma ile aşağıdaki tarifi buldum.Bu tarifi defalarca yaptıktan sonra artık paylaşmaya karar verdim.



   İsterseniz bu şekerlemeyi minik küpler halinde kesip biraz kuru üzüm biraz kuru kayısı ya da kuru yemiş ile karıştırıp kek, pasta ve kurabiye içine atabilirsiniz ya da çayın yanında şekerli kıtır bir şeyler olsun derseniz de süper portakal kabuğunu deneyebilirsiniz:)

   Hatta daha düz ve biraz enli keserek  pişirip bir ucunu çikolataya bandırıp yiyebilirsiniz falan filan.

   Tam portakal mevsimi.Deneyin pişman olmayacaksınız.

   Edit: Ben aşağıda tarif ettiğim şekilde kabukları kaynatmadan hazırladım ve hazırlıyorum...Benim portakallar kaynatılmadan gayet leziz ve hiç acı değillerdi.Ama sizinkiler acıysa ya da acı olma ihtimaline karşı 3 defa suyunu değiştirerek kaynatarak hazırlayabilirsiniz.

   Son olarak; şekerlemeyi tarifimdeki şekilde hazırladım.Hava almayan kavanoza doldurdum.Bu şekilde buzdolabında muhafaza ediyorum.2 aydır sapasağlam ve aynı sertlikte duruyorlar.Yaza saklamak isterseniz diye bilgi vermek istedim...

Sevgiyle kalın



Malzemeler:
1 adet portakal kabuğu (julyen kesilmiş)
1 çay  bardağı toz şeker +  2 tatlı kaşığı üzerine serpmek için.
2 çay bardağı su





Hazırlanışı:
1- Portakalları iyice yıkayıp kabuklarını soyun.Kabukları ince uzun şekilde doğrayın.Ne çok kalın olacak ne de çok ince.Orta kalınlık iyi.Kabuğun beyaz kısımlarını tamamen keserseniz fırında yanar, çok kalın bırakırsanız da yumuşak kalır.Resimdeki gibi birazını alırsanız tam oluyor.

2- Tercihen kapaklı (toz falan girmesin diye) bir tencereye doğranmış kabukları koyun, üzerini 2 parmak çıkacak kadar su ekleyin.Bu şekilde suyunu 2-3 saatte bir 3-4 defa  değiştirin.Sarı suyu akacak.(Sarı suyu dökün ve yeni temiz su ilave edin.)

3- Tencereyi ocağa alın.Bu seferki su, portakal kabuğu hizzasında ve tercihen iyi su olsun.Şekeri ilave edin ve orta ateşte şurubu koyulaşana dek yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Çıkarıp süzgeçte suyunu süzün.(Çıkan şurup gibi olan suyu ben kavanoza doldurdum.Çünkü gayet aromatik ve hoş bir tat.İlerde kullanırım diye düşündüm.)

4- Portakalları fırın tepsisine tek tek dizin.90-100 derece fırında 50 dakika kadar pişirin.
(fırının derecesini çok yükseltirseniz kabuklar pişip acılaşır.Uzun sürede az ısıda pişirirseniz tam kıvamında kıtır kıtır enfes portakal kabuğu şekerlemeleriniz olur.) Fırından çıkınca 1 çay kaşığı ileüzerine toz şeker serpiştirin.

5- Temiz kavanoza koyup buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun.

2 yorum: