Yüksek oranda C vitamini barındırdığından grip,nezle,soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
Mide ve bağırsakların çalışmasını düzene soktuğundan kabızlığı gideren etkileri vardır.Ancak lif açısından zengin domatesi kabuklarıyla (çok fazla pişirmeden) tüketmek sindirime yardımcı olur.
Amerikan kalp dergisinde 2006 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre domates ve domates ürünlerinin hipertansiyon tedavisine yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.
İçerdiği C vitamini cildin ana bileşeni olan ''kolajen'' üretimini destekleyerek cildin yenilenmesine ve esnek kalmasına yardımcı olur.Bununla birlikte antioksidan etki yaratarak çevresel faktörlerin ve yaşlanmanın cilt üzerindeki olumsuz etkilerine karşı koruma sağlar.
İçindeki ''chromium' ile kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
İçerdiği A vitamini sebebi ile saç için de önemlidir.A vitamini saç köklerini güçlendirirken saça parlaklık verir.
Ben domateslerin kabuklarını soymadan hazırlıyorum.Hem rondodan geçerken hem de kaynarken hiç kabuk görüntüsü kalmıyor.Ancak kabuklar sizi rahatsız ediyorsa soyabilirsiniz.Annem kabuklarını soyup 3-4 parça doğrayıp öyle kaynatır mesela.
Bu şekilde bir kaç sene bozulmadan duruyorlar.
Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmeli ve en fazla 2 gün içinde tüketmelisiniz...
Malzemeler:
İstediğiniz kadar domates
Tuz
Hazırlanışı:
Domatesleri yıkayın.4 parçaya kesip rondodan geçirin.Derin bir tencereye koyun.Üzerinde 4-5 parmak boşluk bırakın, tamamen doldurmayın tencereyi çünkü kaynarken etrafa sıçrayabilir.
Kaynamaya başlayınca kısık ateşte kapağı kapalı olarak 45-50 dakika kadar pişirin.Arada tahta kaşık ile biriken köpükleri alın.Biraz tuz atın.
Domates tenceresi hala ocakta iken kavanozları doldurmaya başlayın.Kapaklarını sıkıca kapatıp hemen düz bir yere ters çevirin.Sıcağın etkisi ile hava teması kesilen kavanozlar tüm kış bozulmadan duruyor. 1 gün bu şekilde bekletip ertesi gün güneş görmeyen bir yere kaldırın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder