Less is more...
İncecik ve lezzetli bir hamur.Pizzamı ince hamurdan ve bol malzemeli severim diyorsanız ve her yerde pizza yiyemiyorsanız (kalın hamur, kalitesiz malzeme,hijyen,dondurulmuş hamurun mikrodalgaya verilip ısıtılması vs vs... gibi nedenlerle) iş başa düşüyor demektir.
Tarifi ünlü bir çok ödül sahibi ve 30 yıla yakın mutfak deneyimi olan şef Michel Roux'nun kitabından uyarladım.
Az malzeme olan tüm tariflerde olduğu gibi malzemenin kalitelisi yemeğinizi daha leziz kılıyor.
1 büyük servis tabağı büyüklüğünde pizza için.(3-4 kişilik.4 büyük dilim)
Malzemeler:
3,5 su bardağı un (1 bardağını tam buğday unu kullandım.)
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1/4 su bardağı (50 ml)zeytinyağı
Sosu için:
4 yemek kaşığı (60 ml) zeytinyağı
100 gr kadar domates püresi( domates rendesi de olur)
Tuz, karabiber
100 gr mozzarella ya da kaşar peyniri
İsterseniz 1-2 diş ezilmiş sarımsak
Üzeri için:
Mantar, yeşil biber, kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1/4 su bardağı (50 ml)zeytinyağı
Sosu için:
4 yemek kaşığı (60 ml) zeytinyağı
100 gr kadar domates püresi( domates rendesi de olur)
Tuz, karabiber
100 gr mozzarella ya da kaşar peyniri
İsterseniz 1-2 diş ezilmiş sarımsak
Üzeri için:
Mantar, yeşil biber, kaşar peyniri
Yukarıdaki malzemelerle bir hamur yoğurun.Yumuşak olsun.Elinize hafif yapışır durumdayken un eklemeyi bırakıp mayalanması için kenarda 1 saat kadar bekletin.
Bu mayalanma süreci çok önemli.Hamurunuzun kaderini belirliyor.Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin.Tam buğday unları daha fazla su çektiğinden kontrollü eklemekte fayda var...
Hamur mayalanırken sosunu hazırlayabilirsiniz.Domates ve zeytinyağını bir kaba alın ve marine olması için kenarda 20 dakika kadar bekletin.Kalan malzemeleri de ekleyin ve karıştırın.Pişirmeye gerek yok.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın.(Tercihen fansız fırın) Mayalanan hamuru tepsiye yayın.Çatalla bir kaç delik açın.Üzerine domates sosu malzemesini kaşıkla yayın.Yıkayıp temizleyip dilimlediğini,z mantarları ve biberleri ekleyin ya da dilediğiniz malzemeleri ilave edip pizzanızı fırına sürüp pişirin.15. dakikada kapağı azıcık açıp pizzaya çabucak peynirleri serpin ve kapağı kapatın.
18-20 dakika pişirin.(süre uzarsa kuruyabilir.)
Afiyet olsun...
SEVGİLER
Bu mayalanma süreci çok önemli.Hamurunuzun kaderini belirliyor.Unu yavaş yavaş eleyerek ekleyin.Tam buğday unları daha fazla su çektiğinden kontrollü eklemekte fayda var...
Hamur mayalanırken sosunu hazırlayabilirsiniz.Domates ve zeytinyağını bir kaba alın ve marine olması için kenarda 20 dakika kadar bekletin.Kalan malzemeleri de ekleyin ve karıştırın.Pişirmeye gerek yok.
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın.(Tercihen fansız fırın) Mayalanan hamuru tepsiye yayın.Çatalla bir kaç delik açın.Üzerine domates sosu malzemesini kaşıkla yayın.Yıkayıp temizleyip dilimlediğini,z mantarları ve biberleri ekleyin ya da dilediğiniz malzemeleri ilave edip pizzanızı fırına sürüp pişirin.15. dakikada kapağı azıcık açıp pizzaya çabucak peynirleri serpin ve kapağı kapatın.
18-20 dakika pişirin.(süre uzarsa kuruyabilir.)
Afiyet olsun...
SEVGİLER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder