Kendi mayanızla sağlıklı ve doğal ve biraz da ekşi tadı olan ekmeğinizi kendiniz yapabilirsiniz. Nohut mayası yapmak ekşi maya yapmak kadar meşakkatli ve uzun süren bir iş değil.1 gecede mayanız hazır oluyor.Aşağıdaki ölçülere sadık kalırsanız ve suyun ısısını ve mayalanma ısısını iyi ayarlayabilirseniz hiç bir zorluğu da yok.Mis gibi kokan doğal mayalı ekmek keyfi içinde değer doğrusu...
Dikkat edilmesi gerekenler:
Nohutları koyduğunuz kavanoza eklediğiniz su ne çok kaynar olmalı ve de çok ılık.Ilıktan bir tık sıcak olacak.Ben büyük boy nescafe kavanozunu kullanıyorum her yapışımda.Tam oluyor.
Akşam hazırlarsanız, gece yatmadan önce 1 çay bardağı sıcak su eklemeniz mayalanma sürecini olumlu etkiler.
Kavanozu önce bir poşete sarıp sonra derin bir kaseye ya da tepsi gibi bir şeye oturtursanız ertesi gün taşarsa ortalık batmamış olur.
Mayanın tuttuğunu nasıl anlarız? Ertesi gün kapağı açtığınızda mayanız köpürmüş ve kötü kokuyor olmalı.Evet değişik ve ağır bir kokusu oluyor.Yapacak bir şey yok.Zaten köpürmemişse tutmamış demektir.
Ekmek hamurunu yoğurduktan sonra mayalanması için geçen süre endüstriyel mayadan daha uzun sürüyor.
Ekmeğinizi kalıp ta da pişirebilirsiniz fırın tepsisinde de.Fırın tepsisini tercih edecekseniz ekmeği piştikten sonra olmasını istediğiniz şekilden daha toplanık şekillendirin.Çünkü etrafı boş olduğundan mayalanırken ve pişerken yayılıyor biraz.
Evet biraz uğraştırıyor ama inanın değiyor...
Deneyip paylaşın hadi.
Malzemeler:
1 avuç kuru nohut
1-2 avuç beyaz un
3-4 defne yaprağı
Hazırlanışı:
1- Bir avuç nohudu mutfak bezinde ya da havanda ez.4-5 parça olsa yeter.Nohutları büyük bir nescafe kavanozuna koy.Metal kapaklı olmasın.
2- 2 avuç unu ve 1 fiske tuzu ekle.Kavanozun yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla oldurun.Suyun ısısı hissedilmeli ancak eli de yakmamalı.)Malzemeleri tahta kaşık ile karıştır.Kapağını kapatın.
3- Kavanozu naylon poşete koyun, taşarsa batmasın diye ağzını bağlayın.Sonra kavanozu derin bir kaba (taşarsa etraf kirlenmesin diye) oturtup battaniyeye sıkıca sarın.Akşam hazırlamışsanız gece yatmadan önce 1 çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz.
4- Ertesi gün mayanız köpürmüş ve kokmuş olmalı.Köpük yoksa tutmamış demektir.
5- 1 cezvede 3-4 adet defne yaprağını kaynatın.Ilımaya bırakın.Mayayı süzgeçten geçirin, içindeki nohut taneleri atın.
6- Yoğurma kabına yarım kg un, defne yaprağı suyu ve süzdüğünüz mayayı alın.Cıvık bir hamur yoğurun.Ekmeğe tam buğday unu koyacaksanız bile bu aşamada sadece BEYAZ UN kullanın.Yoğurduğunuz hamurun üzerini sıkıca örtün ya da fırını çalıştırmadan içine koyup kapağını kapatın ve hamurunuz 2 katı olana dek (3-4 saat) bekletin.
7- Mayalanan hamura biraz tuz ve unu (kepekli ya da tam buğday unu ekleyebilirsiniz) yavaş yavaş ilave ederek poğaça hamuru gibi yumuşak olan bir hamur yoğurun.
8- Fırın kabınızı yağlayın.(Bu miktardan 2 fırın kabı kadar ekmek çıkıyor.) Zaten kabarınca 2 katına çıkacağından pişireceğiniz kabın yarısına kadar hamur koyup üzerini düzeltin.Çok koyarsanız hamur taşabilir.Mayanın gelmesi için 4-5 saat daha bekletin.(eğer kışsa ya da ortam serinde bu süre uzayabiliyor, iyice ılık bir yerde bekletirseniz 3-4 saatte oluyor.)
9- Fırını 190-200 derecede ısıtın.Hamurları fırına atın.kabınızın büyüklüğüne göre 45 dakika ya da 1 saatte pişiyor.
10- Pişince fırından ekmeğinizi çıkartıp 10 dakika kadar bekleyip terlemesi için beze sarın.
Hafif ekşi ve %100 doğal mayalı enfes ekmekleriniz hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder